Friday, 12 June 2015

Ayam panggang + kacang buncis panggang

Ayam panggang + Kacang Buncis Panggang


Bahan-bahan
1 bahagian dada ayam, dibuang kulit
lada hitam - kisar kasar
 4 ulas bawang putih - tumbuk kasar
1-2 inci halia - tumbuk kasar
1 sudu besar sos tiram
1 sudu kicap
1 batang saleri
1 batang karot
1 biji tomato
beberapa batang kacang buncis (ikut citarasa)
perahan limau nipis/lemon
Minyak zaitun

Cara Penyediaan
  1. Bawang putih, halia dan lada hitam di tumbuk kasar. 
  2. Gaulkan ayam dengan bahan tadi beserta sos tiram dan kicap.
  3. Letakkan kedalam bekas pembakar letakkan kacang buncis,karot, tomato daun saleri. 
  4. Panggang ayam kira-kira 1 jam pada suhu 180darjah Celcius. 
  5. Hidangkan dengan salad kegemaran anda.

0 comments:

Post a Comment