JUNK FOOD VS GOOD FOOD
Ramai yang sangat suka makan junk food..Junk food tidak memiliki nilai gizi yang mencukupi, tinggi garam atau gula, tinggi kalori dan tinggi lemak. Contoh junkfood adalah kentang goreng, burger, makanan yang digoreng hingga terendam minyak, cookies, makanan proses, kerepek, minuman bersoda dan sebagainya.
Makanan-makanan tersebut memang sedap dikunyah..nyum..nyum.. tetapi sejauh mana anda sedar makanan ini tidak sihat dan boleh menyebabkan kegemukan, dan menjadi pencetus banyak penyakit seperti masalah jantung, diabetes dan sebagainya. Seorang ibu yang sering mengambil junk fo od ketikahamil lebih berisiko memiliki anak yang menderita diabetes saat usianya masih kecil.
Oleh sebab itulah, jika anda ketagih junk food, cuba jauhi pola makanan tidak sihat itu dengan beberapa cara seperti:-
- MOTIVASI DIRi
- BELAJAR MEMASAK
- TINGKATKAN AKTIVITi
- MENYINGKIRKAN JUNK FOOD DARI DAPUR ANDA.
MEMILIH SNEK YANG SIHAT
KEKACANG
Banyak jenis kacang di pasaran seperti walnut , almond , kacang tanah ( peanut ), hazelnut dan yang paling sedap adalah pistachio. selain mempunyai lemak tidak tepu ia memberikan faedah didalam mengurangkan kolesterol . Banyak kebaikan yang akan kita perolehi jika memilih kacang sebagai snek pilihan anda , lebih lagi ia menghilangkan tekanan dan mengandungi omega 3 iaitu anti-inflamasi yang mengurangkan risiko penyakit jantung dan kemurungan . Ia juga membuatkan anda merasa tenang dan santai kerana kaya dengan tenaga , protein , serat dan antioksida .
BIJIRIN
Bijirin adalah contoh sumber tenaga yang mudah didapati sebagai snek yang berkualtiti dan dapat membekalkan karbohidrat yang diserap secara perlahan - lahan didalam sistem pertahanan badan. Anda boleh membezakan produk bijirin penuh dengan bijirin yang terproses dengan melihat “whole grain stamp” pada label makanan. Jika isi kandungan yang pertama dalam label makanan terdiri daripada produk bijirin penuh misalnya oat, makanan tersebut boleh diklasifikasikan sebagai produk bijirin penuh kerana sebahagian besar isi kandungan produk tersebut terdiri daripada bijirin penuh. Oleh itu, amalkan pengambilan bijirin penuh dalam diet harian kerana selain daripada membantu dalam pengawalan berat badan, ia juga kaya dengan nutrien dan boleh menghindari daripada risiko penyakit-penyakit yang berbahaya
TENUSU
Hidangan yogurt sebagai tenusu rendah lemak kerana 3x hidangan harian yogurt lowfat akan membuatkan kita hilang lemak 60 peratus lebih daripada orang yang tidak mengambilnya. Dalam kajian yang lain, mereka yang makan tiga hidangan harian tenusu hilang lebih daripada dua kali lemak. Ini kerana ia mempunyai sumber kalsium , protein, dan juga mempunyai pelbagai vitamin dan mineral. Jangan lupa untuk memilih yang rendah lemak ya!
Ok kita akan bertemu di next entri untuk bantu anda lebih langsing sebelum raya ..
#LDL1060
best regards,
coach ziti
0 comments:
Post a Comment